Tips om dammsugare – välj en effektiv lösning

0
797

Detta inlägg är ett betald inlägg och görs i samarbete med de börsnoterade företagen och / eller deras produkter. Alla hyperlänkar betalas därför hyperlänkar.

Det finns dem som gillar att dammsuga, men de flesta av oss ser det mest som ett nödvändigt ont. Man vill ju heller inte dela bostad med en mindre arme av dammråttor, eller samla ihop till sin egen sandstrand i vardagsrummet. När man som så många andra har det så, tycker man oftast inte heller att det är särskilt spännande att köpa dammsugare. Men det kan vara värt att göra ett medvetet val, så att man är effektiv när man nu ändå dammsuger. Det finns mängder av modeller och typer att välja mellan på marknaden, när man skall köpa en dammsugare.

Typ av dammsugare

Den klassiska golvdammsugarvarianten, med sladd där bak, slang och munstycke där fram, och en påse som samlar dammet framför motorenheten är alltjämt den vanligaste typen av dammsugare i svenska hem. Det är en relativt smidig och ergonomisk variant, som passar det flesta. Dessutom är de ofta ganska prisvärda när man tänker på den sug och rengöringseffekt de kan ge. Har man råd, och samtidigt relativt öppna golvytor i en större bostad, då kan självgående robotdammsugare vara den smartaste lösningen. För ett mindre hushåll, och som inte har så många tjocka mattor eller heltäckningsmattor, då kan däremot en handdammsugare vara en effektivitetsoptimal lösning. Med en handdammsugare behöver man inte krångla med en sladd, och den är ergonomisk och smidig att använda till mindre ytor.

Munstycket spelar större roll än många tror

Många glömmer märkligt nog att jämföra munstycken när man väljer dammsugare. Framförallt det stora golvmunstycket, det som för det mesta sitter på, kan skilja sig en hel del från modell till modell. Rent teknisk skall munstyckena släppa in en smula luft på sidorna, så att det inte blir totalt vakuum. Ju mera vakuumeffekt ju mer smuts sugs upp, men samtidigt är det tekniskt så, att om munstycket ligger för tät på golvet i för lång tid så riskerar motorn att överhettas. Därför ser man ofta, på en del ineffektiva lösningar på marknaden, att den effektiva sug-ytan under golvmunstycket, rent faktisk endast är ca så brett som röret, trots att munstycket är 15–30 cm brett. Olika munstycken är dessutom olika effektiva beroende på vilken typ av golv och underlag man dammsuger på. Man kan läsa på innan, och/eller fråga en expert till råds, vilka munstycken som gör jobbet bäst i ditt hem.